Sült húsok mellé könnyű, finom köret.
Lehet készíteni hagymás alappal is, akkor karakteresebb ízű.
De almával készítve (sokan úgy szeretik!) már nem paleó, mert a gyümölcsök csak nyers állapotukban fogyasztva egészségesek! Hőkezelés alatt lecsökken a vitamintartalmuk és kiszabadul a bennük lévő cukor, ami gyorsan meglódítja a vércukor szintet.
Így igen kérdésessé válik a gyümölcs egészségre gyakorolt, pozitívnak hitt hatása.
Hozzávalók:
- egy kis fej vöröskáposzta
- 2 evőkanál méz (karamellnek)
- Mangalica- vagy Kókuszzsír
- késhegynyi Stevia (v.1-2 kanál Eritrit)
- só, őrölt bors, kömény
- egy evőkanál ecet (vagy citromlé)
- kevéske vörösbor (az alkohol elpárolódik belőle)
Elkészítés:
A zsírban megkaramellizáltam a mézet
majd rátettem a káposztát, átpirítottam, megfűszereztem:
bors, kömény, só, Stevia, pici víz, hogy ne égjen le
Egy ideig fedő alatt pároltam
(gyakran megkevertem)
Később hozzáöntöttem az ecetet, a bort
majd fedő nélkül zsírjára sütöttem
Kedves Anna! Tetszik ez a vöröskáposzta, köszönöm! Régen kísérleteztem vele, kemény maradt - amit máshol ettem, az meg zsíros-olajos volt nagyon. Megpróbálom.
VálaszTörlésÉvekkel ezelőtt a tökfélék aszalásáról cseréltünk üzenetet, ha jól emlékszem. Nemrég a Facebookon, Szójapácban Blog nevű oldal aug. 4-i bejegyzésében találtam erről egy rövid videót meg további oldalakra is eljutottam. Érdekes volt számomra, inkább csak néprajzi-történeti szempontból, ez afféle kedvtelés nálam. Minden jót kívánok Neked és a Tiéidnek!
Fedő alatt párold több ideig, meg puhítja a bor is. Mi nem eszünk rizst meg effélét, helyette meleg köretnek nagyon jó ez a káposzta...
TörlésMegnézem, amit írtál... Én tavaly óta minden "tésztaféléhez" cukkini lisztet használok. Bevált! Se glutén, se szénhidrát, nyugodtan falhatjuk a töklekváros/tojástúrós/csokoládés sütiket, paleocsintákat! :)
Köszönöm! Az ecetet nem mertem rátenni a párolás elején, mert régen úgy tudtuk, hogy az ecet megkeményíti a zöldségeket. A szénhidrátcsökkentés nálam is folyik, megnézem újra a rég olvasott receptjeidet.
TörlésIgazad is van, mi is úgy csináltuk mindig, csak itt nem részleteztem eléggé...
TörlésKöszönöm, javítom!
A cukkini-palacsintákhoz és más találékonyságokhoz megint kedvet kaptam, köszönöm!
VálaszTörlésHagyaték:
VálaszTörléshttps://www.youtube.com/watch?v=mxA5jf9Dbwg