2014. július 12., szombat

Diólevél gyógyteának (Juglans regia)








Most érdemes gyűjteni, szárítani az egészséges dióleveleket,
amit aztán egész jövő-ilyenkorig használhatunk külső-belső gyógyulásra.






Gyuri bácsi oldaláról:
Gyűjtése

"Gyógynövényként a zöld burkot, sőt magát a termést is használják, gyógyteát azonban a levélből készítünk. A diólevelet június végétől augusztusig gyűjtjük, olyankor, mikor már szép sötétzöld a színe, de még nem jelennek meg rajta a rozsdafoltok. A leszedett, ép, nem foltos leveleket megszárítjuk, összevágjuk, szellős, száraz helyen tároljuk.
4-5 kg friss levélkéből lesz 1 kg száraz drog.


















 Felhasználása

Gyógyteát forrázással készítünk belőle. Naponta 2-3 csészével igyunk gyulladáscsökkentésre, belső vérzés csillapítására, nyirokrendszeri betegségekre, gyomorhurutra. Legjobb reggel éhgyomorra meginni, de egyéni érzékenység esetén ihatjuk étkezések között. Emésztésre alkalmanként étkezés után. Salaktalanításra, vértisztításra naponta egyszer. Cukorbetegek víz helyett igyák. 6 hetes folyamatos fogyasztása után tanácsos egy szintén 6 hetes szünetet tartani. Szünet nélkül is iható heti 2-3 csészével.

A szem külső mosogatása a diólevél teájával oldja a szemfenéken lerakódott plakkokat, javítja a látást.


Hatóanyagai

A teljesen kifejlődött, megvastagodott szövetű, a szárról lefosztott szárított levélkéi adják a drogot (Juglandis folium), amely többek között juglont, hidrojuglont, cseranyagokat, flavonoidokat, illóolajat tartalmaz.
A dió termésében számos vitamin és ásványi só található: magnézium, foszfor, vas, kálcium, cink, B9, B6, E és A vitamin." ...

bővebben:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése