2016. május 1., vasárnap

Bodzavirág szörp







Kevés üdítőitalt tudunk mondani, ami a paleóban nem ellenjavallt. Leginkább a magas fruktóztartalom miatt nem ajánlott a fogyasztásuk, hiába készülnének egyébként egészséges gyümölcsökből.





A bodza virága azonban szerencsésen nem tartalmaz gyümölcs-cukrot, így a bodzaszörpöt édesíthetjük akár nyírcukorral (vagy steviával) is.



Másik óriási előnye, hogy a gondosan szárított és eltett virágokból egész évben frissen készíthető.



Finom, egészséges, magas a C vitamin tartalma, azonban
azok a paleósok, akik még nem szabadultak meg a virágpor-allergia tüneteitől, óvatosan vezessék be az étrendjükbe!



Hozzávalók:
  • 10 db szép nagy bodzavirág-tányér (friss vagy szárított)
  • 1,5-2,0 l tiszta ivóvíz
  • 50 dkg Eritrit (v. Nyírcukor)
  • 10 dkg "karamellizált" Xukor vagy méz
  • 2 egész bio-citrom
  • 1 lapos evőkanálnyi citromsav vagy 2 ek. aszkorbinsav
  • 1 evőkanál 10%-os ételecet (lehet almaecet is) 



Ha nem szereti valaki az Eritritet, el lehet készíteni 1-2 teáskanál Steviával is! (pl. fogyókúra esetén)




Elkészítés:
Fölhevítünk egy kanál mézet egy kis lábosban addig, míg a cukortartalma el nem kezd karamellásodni.
Majd fölöntjük a vízzel és föloldjuk.


Egy méretes (befőttes)üvegbe beleöntjük, és óvatosan kevergetve megoldjuk benne az Eritritet, és a citromsavat (v. aszkorbinsavat).


Hozzáadjuk a bodzavirágokat, az ecetet, a kicsavart citromok levét és az összedarabolt citromhéjakat.


2-3 nap állás után leszűrjük és vízzel vagy szódával hígítva fogyaszthatjuk.

A szörp aromájához a bodzavirág mellett igen fontos a karamell és az ecet. Ezek nélkül jellegtelen lesz az íze!

 Tippek: 

  •  A citromhéj kandírozásnál megmaradt xukrot használtam fel a karamell helyett. Ízre is hasonló és szépen színezi is a szörpöt.





  • Csak bio-citromot érdemes használni, mert szükség van a citromhéj aromájára. 



A régebben felhasznált biocitromok megmaradt héjait egy hűtőzacskóban a fagyasztóban tároltam és abból használtam egy adagot a frissek mellé (volt közte bio-narancshéj is)

  • A földarabolt héjakat a szörp elkészülte után nem dobtam ki, hanem tovább kandíroztam,
Eritrittel


  • A szörpkészítés folyamán a kettévágott citromok középső részéből leszeleteltem pár citromkarikát, amit beraktam a fagyasztóba.









A szörp hűtésére és díszítésére is használható később mint jégkocka

Ásványvízhez is kitűnő...






Gyűjtés: 

bodzavirágot szennyezett területtől, forgalmas úttól csak
100 m-es távolságban javasolt gyűjteni.
Túlnyílt, potyogó szirmú virágzattal nem érdemes foglalkozni.
(Akkor inkább legyen bimbós.)

MW üzeni: 
 Nemrég tudtam meg, a kullancsok imádnak bodzabokron tanyázni. Tehát aki bodzát gyűjt, az ne nagyon másszon bele a bokorba. Én bodzagyűjtés közben kaptam Lyme-kórt, azóta csak a kertemben lévő bokorról gyűjtök.



Nyugodtan gyűjtsétek zacskóba, nem baj, ha meglankad.
(Vigyázat! Bár a levéltetű nem mérgező,  mégis nézzük meg, hogy ne kerüljön bele egy kevés se, mert hazáig szétmászkálnak a virágokon, és lehet kidobni az egészet!)


Hazaérkezés után gyorsan el kell készíteni, vagy leszárítani.




Legegyszerűbb a fregolira vagy szárítóra csomagolópapírt teríteni és azon vékonyan szétteríteni.



Ha megszáradt
vászonzsákban, száraz helyiségben föllógatható és tárolható. 
/vagy selyempapírral kibélelt, lefedett papírdobozban/
(gyógyteának is jó)

Nálam még sohasem molyosodott meg, talán az erős illatanyaga miatt.

eredeti bejegyzés:

(2012. május 1., kedd)

6 megjegyzés:

  1. Köszi a receptet! Ez mennyire eltehető? Már tavaly is próbálkoztam, de csak el nem tehető bodzaital sikerült.
    Kérdések:
    - a kiránduláson felvetődött, hogy a bodzának csak a virágát szabad megenni, mert a többi része, pl szára, mérgező. Én még mindig az egész fejet gyűjtöttem be és használtam fel eddig. Mi a jó?
    - a citromhéjtól nem lesz kesernyés az ital?

    Üdv,
    MW

    VálaszTörlés
  2. Mondjuk, a képen látszik, hogy ez csak a virága...

    VálaszTörlés
  3. Szia! én nem szoktam eltenni így, mert a szárított virágot sokkal könnyebb tárolni, víz meg télen is van a csapban. Szerintem nem romolhat meg, mert a xillit nem erjed... (??)
    Az egész fejet beleteheted. A fás bodzából (bodzabokor) lehet csinálni (Sambucus nigra), sem a virágzata, sem az érett bogyója nem ártalmas.
    Az un. gyalogbodza (Sambucus racemosa) az, ami tényleg enyhén mérgező.
    Nem kesernyés, mert nem préseljük ki a citromhéjat, csak kicsit ázik benne az aroma miatt. Próbáld ki féladaggal, legfeljebb kiöntitek... :-)
    Az ecetet ne feledd, fontos, az adja meg a bukéját...

    VálaszTörlés
  4. Elnézést, tévedtem. A S. racemosa a fürtös bodza, a S. ebulus pedig a gyalogbodza. De mindkettő használhatatlan!!!

    VálaszTörlés
  5. Még annyit, hogy nemrég tudtam meg, a kullancsok imádnak bodzabokron tanyázni. Tehát aki bodzát gyűjt, az ne nagyon másszon bele a bokorba. Én bodzagyűjtés közben kaptam Lyme-kórt, azóta csak a kertemben lévő bokorról gyűjtök.

    VálaszTörlés